top of page

I per acabar, la xerrada de la Lola Raya

Captura-de-pantalla-2021-04-26-a-las-18.09.25-300x286.png

Gran final del projecte Slow Fashion Week 2022! La visita i xerrada de la pintora i dissenyadora de moda sostenible Lola Raya.

A l’últim dia de treball intensiu del projecte Slow Fashion Week d’aquest curs hem gaudit de la visita i posterior xerrada de l’artista i dissenyadora de moda Lola Raya. No era una visita qualsevol, ja que aquesta catalana resident a Formentera està començant a destacar en el món del disseny de roba feta amb materials i tècniques sostenibles. De fet, tal i com ella mateixa ens deia, la sostenibilitat és la base fonamental de la seva creació, i està tan conscienciada d’això, que des de fa temps intenta realitzar aquesta mena de xerrades als centres educatius que la conviden.

Després d’una breu presentació per part del Txeluí, la Lola ha fet una primera part de la seva intervenció mostrant diferents reportatges sobre la problemàtica laboral, social i molt especialment ambiental que genera la moda barata. De fet, el primer reportatge, de tan sols un minut de durada,

era tan colpidor, que despertava la curiositat de saber si tot l’acte tindria aquest nivell d’impacte. No ha estat així, lògicament, però les dades i les imatges sobre les terribles conseqüències de la Fashion Week no deixen lloc a dubtes.La Lola insistia en que hem de canviar d’hàbits, tenint sempre present les 3 R de la sostenibilitat Reduir, Reutilitzar i Reciclar.

Reduir el consum, la fabricació, la compra compulsiva a la que ens incitat constantment la publicitat, els mitjans de comunicació i les grans empreses de moda barata. La quantitat d’aigua que consumeixen per fabricar uns simples texans espanta. La quantitat de contaminants que s’aboquen als rius i mars per part de la indústria tèxtil és absolutament insostenible.

Cal doncs, reduir el consum i la fabricació, Reutilitzar la roba que ja no fem servir tant, i reciclar aquella que ja no és possible utilitzar pel seu estat.

IMG_20220511_130406.jpg
IMG_20220511_130255.jpg

La segona part de la xerrada ha estat un reportatge que dues alumnes de 2n de batxillerat havien fet sobre el tema, molt centrat en la donació de roba a l’entitat Solidança i en assolir el control sobre què comprem i si realment ho necessitem.Finalment, la Lola ens ha explicat com era tot el seu procés creatiu, els tipus de materials alternatius i molt més sostenibles amb els que treballa, alguns tan sorprenents com les fulles de la pinya o de la taronja, de les quals extreuen uns productes bàsics per a fabricar viscosa. La nostra convidada, tot i això, es decantava per fabricar en cànem, tot i que resultava molt car i complicat d’aconseguir. Per acompanyar aquestes explicacions portava uns quants models dels que fabricava i que podeu veure en alguna de les fotos que hem posat per acompanyar aquest article. La sorpresa de

tothom ha arribat quan li han preguntat quin preu tenien els seus productes, i ens ha dit que sobre 200 euros. Davant la reacció de tothom, la Lola explicava que els materials són cars, que ella intenta pagar un preu just i que a més són obres úniques, artesanals en les quals plasma la seva obra pictòrica, que no és fruit de la improvisació, sinó d’una inspiració, un treball i un temps, el mateix que dedica a pensar la música que acompanya i defineix cadascuna de les seves col·leccions.

Ha estat una xerrada diferent, molt interessant i el millor final d’aquests dies de treball sobre el tema. Ara ens toca a nosaltres seguir pensant que proposarem per a donar a conèixer els enormes problemes que genera la indústria tèxtil i les coses que podem fer per a reduir-los. Seguireu tenint notícies nostres i del Slow Fashion Week del Montserrat Roig!

Redacció

IMG_20220511_121935.jpg
bottom of page